Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Ucenici Domaci Zadatak

Učenici za domaći zadatak dobili da prebroje 100 miliona zrna riže

Škole ističu da nastoje razviti kreativnost i spretnost kod djece. Da li su upravu?

EKSTREMNO Roditelji komentirali da je za to potrebno najmanje godinu

Škole ističu da nastoje da razviju kreativnost i spretnost kod djece

Kina se zalaže za “kreativnije” domaće zadatke, ali pojedini ekstremni primjeri izazivaju ljutite reakcije roditelja.

Učenici četvrtog razreda osnovne škole u Fošanu dobili su za domaći da izbroje 100 miliona zrna riže i da ih donesu u školu. Nastavnik matematike je također tražio da roditelji nadgledaju djecu tokom rada, jer zrna treba da izbroje “jedno po jedno”.

Neki roditelji su komentirali na društvenim mrežama da je za to potrebno najmanje godinu dana, jer godina ima 31 milion sekundi. Osim toga, 100 miliona zrnaca teži 8,3 tone, pa je i taj dio zadatka nemoguće uraditi.

Nepunih sedam dana kasnije, od djece u vrtiću u Hangdžouu tražili su da crtaju Mjesec 30 dana zaredom. Jedan roditelj se požalio da je smršavio četiri kilograma, jer je 30 dana ostajao budan do kasno u noć da bi fotografirao Mjesec za svoje dijete.

Dok škole ističu da nastoje da razviju kreativnost i spretnost kod djece, neki roditelji traže da rasterete ne samo učenike nego i njih same.