UljeSuncanjeTen

Za preplanuli ten: Napravite 100 posto prirodno ulje za sunčanje

Ovo ulje za sunčanje zapravo je pripravak koji se dobiva potapanjem ljekovitih biljaka u ulje. S obzirom na to da je njegov zaštitni faktor oko pet, preporučuje se koristiti ga kad je koža već potamnila odnosno kada je sunce slabije.

Koža namazana ovim uljem koji se radi od zelenih oraha, mrkve i maslinova ulja bit će mekana, podatna, nahranjena i zaštićena.

Mrkva je puna beta-karotena, jakog antioksidansa koji štiti kožu od UV zraka. Istraživanja su pokazala da je prirodni beta-karoten puno bolji i zdraviji od sintetskog koji se upotrebljava u mnogim kremama za sunčanje.

Orasi su krcati vitaminom E, također jakim antioksidansom neophodnog za zdravu i lijepu kožu te sadrže izrazito zdrave masnoće, zbog čega djeluju i antikancerogeno.

Maslinovo ulje zahvaljujući visokom postotku nezasićenih masnih kiselina i vitamina A i E pomaže u zaštiti od sunca te vrlo blagotvorno djeluje na osjetljivu kožu.

S obzirom na to da macerat treba odstajati mjesec dana, preporučujemo da ga napravite čim prije kako bi bio spreman kad krenete na more.

Sastojci:

– 6 zelenih oraha

– jedna veća ili dvije manje svježe mrkve

– maslinovo ulje

Postupak:

1. Orahe raščetvorite i stavite u staklenku.

2. Naribajte mrkvu te zalijte sve maslinovim uljem.

3. Staklenku ostavite da odstoji na suncu oko tri tjedna te je povremeno protresite.

4. Kada prođe tri sedmice macerat procijedite i dobiveno ulje spremite u bočicu.

Savjet: Možete upotrijebiti i orahe koji su već malo sazreli odnosno otvrdnuli tako da ih jednostavno usitnite čekićem.

Čuvate li ulje na hladnom i tamnom mjestu, moći ćete se njime koristiti i sljedeće godine.

avaz.ba