Nosenje Beba Razvoj

Kako nošenje bebe u naručju utiče na njezin razvoj:

Puno septika ne podrzavaju cesto nosenje djeteta u narucju roditelja,jer kako kazu oni ce navici “na ruke” i posle manipulisati tom navikom.

Ipak,puno doktora kazu kako nosenje deteta u narucju izaziva pozitivno njegov razvoj zbog navijanja sistema za ravnotezu.

Naime, osim jačanja emocionalne povezanosti sa mamom ili tatom, nošenjem bebu u marami, nosiljci ili naručju aktivira se bebin sistem za ravnotežu koji utiče na bolji razvoj motoričkih i fizioloških sposobnosti bebe.

Doktorka Marta Sirs, u svojoj knjizi “Povezujući roditeljstvo”, opisala je kako kod beba funcionše pokretanje sistema za ravnotežu.

“Tri male strukture, kao libele, smeštene su iza bebinog srednjeg uha. Jedna prati pokrete u smeru napred i nazad, druga levo i desno, a treća gore i dole. Pri svakom bebinom, odnosno pokretu osobe u čijem je beba naručju, tečnost u tim libelama pomera tanke niti koje trepere i prenose poruke u mozak. Tako prikupljeni podaci služe za održavanje ravnoteže tela”, pojasnila je doktorka Sirs.

Pored toga, bebe koje roditelji nose izložene su brojnim nadražajima i promenama ravnoteže tela, što je mnogo bolje od sati provedenih ležeći u krevecu, smatraju stručnjaci.

Takođe, bebe u naručju moraju da se prilagođavaju pokretima osobe koja ih nosi, što dodatno jača njihove motoričke sposobnosti.