Vodic Za Higijenu

Vaš vodič za savršenu higijenu

Kada je riječ o svakodnevnim higijenskim navikama, možda mislite da obavljate sve kako treba. Ipak, u slučaju da ste napravili neki propust, sakupili smo na jedno mjesto najbolje savjete stručnjaka iz cijelog svijeta kako biste bili što njegovaniji i uredniji.

1. Koliko često treba prati kosu?

Kratak odgovor bi bio da niko ne mora prati kosu svaki dan. Duži odgovor – sve zavisi od tipa vaše kože. Ukoliko imate normalnu do suhu kožu, jednom ili dvaput nedjeljno je sasvim dovoljno. A masnu? Čim se kosa umasti.

2. Koliko često treba prati zube?

Američko dentalno udruženje savjetuje pranje zuba najmanje dvaput dnevno, po dvije minute, iako nije precizirano u koje doba dana bi najbolje bilo prati zube. Dok god ih perete makar pred spavanje, bit će sve u redu. Dok spavamo, pljuvačne žlijezde proizvode manje pljuvačke, a naši zubi su tada podložniji karijesu.

3. Kada je najbolje staviti dezodorans/antiperspirant?

Najbolje je pred spavanje. Na taj način će se znojne žlijezde zatvoriti prije nego što se ujutro stignete oznojiti. Većina antiperspiranata djeluje u trajanju od 24 sata, što je sasvim dovoljno da svježi izgurate dan na poslu.

4. Koliko često se treba tuširati?

Ako pitate dermatologe za mišljenje, većina nas se tušira suviše često. Prema istraživanjima, jednom na svaka dva do tri dana bi bilo idealno, mada učestalost zavisi od dijela svijeta u kojem živite i od toga koliko često vježbate.

A da li je bolje tuširati se uveče ili ujutro? Odgovor zavisi od velikog broja faktora. Ukoliko imate masnu kožu, bolje je tuširati se noću.

5. Koliko često treba koristiti konac za zube?

Američko dentalno udruženje savjetuje čišćenje zuba koncem jednom dnevno, mada izvještaj iz augusta 2016. godine ukazuje na to da efikasnost korišćenja zubnog konca zapravo nikad nije naučno dokazana, te postoji mogućnost da nije ni potrebno.

6. Da li treba koristiti tečnost za ispiranje usta?

Korišćenje tečnosti za ispiranje usta sa dodatkom fluora definitivno sprečava nastanak karijesa, ali to ne treba činiti odmah nakon pranja zuba, upozorava britanski Nacionalni zdravstveni servis. Ispiranje, u suštini, nije toliko neophodno koliko samo pranje zuba, a nije svakom ni potrebno.

7. Koliko često treba čistiti / sjeći nokte?

Sve zavisi od željene dužine, ali bi idealno bilo na svakih nedjelju dana ili dvije nedjelje.

8. Koliko često treba čistiti naočale?

Dok god ih čistite redovno, sve će biti u redu, piše Optometry Australia. A „redovno“ znači da ne dozvolite da postanu toliko prljave da vam se stvari magle pred očima.

Ukoliko se to dogodi, ne koristite nikako majicu. Nije vam potreban ni fensi sprej – jednostavno operite naočale pomoću malo tople vode i deterdženta za suđe i osušite ih pamučnom krpicom.

9. Kada treba zamijeniti brijač?

Zavisi od vrste brijača, ali u suštini – kada počnete osjećati kao da povlači vašu kožu, ili da je jednostavno tup. Ukoliko želite da sječivo ostane oštro što duže, isperite žilet vrelom vodom svaki put nakon upotrebe i ostavite ga da se osuši.