Stvari Koje Ne Smijete

Stvari koje nikako ne smijete prati u mašini!

Nekada je najlakše da ubacite stvari u mašinu za veš, ali portal “Prevention” donosi spisak stvari koje ipak ne treba da stavite u bubanj.
Memorijska pjena

Ako vam ikada padne napamet da znate da pranje jastuka od memorijske pjene nikako ne treba da perete u mašini. Bez obzira na koji program da ih stavite, pokretanje bubnja može da ošteti memorijsku pjenu.
Najbolje je da ih perete ručno u kadi ili da prebrišete mokrom krpom uprljane djelove, prenosi CDM.

Brushalteri

Zlatno pravilo za grudnjake je ručno pranje. Koristite hladu vodu i deterdžent za osjetljive materijale. Ako ih perete u mašini žice će sigurno stradati vrlo brzo, a vremenom i korpe koje će izgubiti oblik
.
Čipka

Ako na odjeći imate vez, perle ili čipku nikako takve stvari ne perite u mašini za veš. Gotovo sigurno ćete uništiti taj komad odjeće.
Najbolje rješenje je da odnesete komad odjeće na hemijsko čišćenje.

Kašmir

Nježni materijali nikako nisu za pranje u mašini. Oni se najčešće deformišu ili skupe poslije bilo kod programa. Najbolje ih perite ručno, u hladnoj vodi i sa tečnim deterdžentom.

Takođe, kada sušite odjeću od kašmira ili vune, umotajte ih lijepo u peškir i stavite na sušilicu. Ako stavite džemper od kašmira da visi on će se rastegnuti i od sušenja.

(Hayat)