Gripa U BiH

Teška gripa u BiH: Ima li razloga za paniku?

Bosnu i Hercegovinu potreslo je nekoliko smrtnih slučajeva, koje su uzrokovala gripa. Podaci pokazuju da je sve više oboljelih od simptoma sličnih gripi, a među njima i od virusa H1N1. Provjerili smo – ima li mjesta panici i kako se zaštititi.
Četiri smrtna slučaja u Tuzli! Od toga jedan zbog virusa H1N1. Ranije – jedan smrtni slučaj u Zenici. Pacijent bio zaražen istim virusom.

U ovoj sezoni, u Zavodu za javno zdravstvo Federacije registrovano osam umrlih od gripe. Pitali smo, je li stanje alarmantno:
“Pa, ja ne bih rekla da je situacija alarmantna.

Upravo sam izvršila analizu zadnje četiri sezone gripe. Vrlo slične situacije su bile u zadnjoj sezoni, osim što je u prethodne dvije bio mani broj umrlih. Svake godine se prijavi, registrira, poveže sa gripom, 10, 11, ili 8 slučajeva – kao ove sezone u Federaciji“, rekla je Mirsada Mulaomerović, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

“2014/15. umrlo je 10 osoba zbog gripe. Sezonu kasnije jedanaest. Prošle godine troje. Ove – osam.”

Pacijenti – uglavnom sa hroničnim oboljenjima, koje je virus gripe samo pogoršao. U Republici Srpskoj smrtni slučajevi nisu registrovani. No, nema sumnje da je broj oboljelih od gripe u porastu. U oba entieta je broj oboljelih prošle sedmice bio veći nego sedmicu ranije. Mala, i djeca školskog uzrasta najviše pogođena.

Svjetska zdravstvena organizacija navodi koji su simptomi sezonske gripe:
Povećana tjelesna temperatura, bol u mišićima grlobolja i glavobolja, a svakako se preporučuje i vakcinacija, pogotovo ako se radi o rizičnim skupinama, među kojima su osobe starije od 65 godina, mala djeca, ali i trudnice.

Mostarski infektolog Jurica Arapović poručuje:
“Ne bih se iznenadio da nastupi drugi val gripe, gdje će dominitrati upravo ovaj, nešto teži oblik virusa gripe, a to je A H1N1, ili nekih drugih tipova. Jedini preventivni oblik je cijepljenje. Gripa je virusna bolest, za odrasle osobe, možda blaga bolest. Međutim, za starije, nemooćne, imunonedostatne, za trudnice, za djecu, može biti teška bolest, sa teškim simptomima“, rekao je Jurica Arapović, infektolog.

…No, vakcina nema. U RS-u potrošene u kratkom roku, saopštio Institut za javno zdravstvo RS-a. Slično i u Federaciji:
“Trenutno nije dostupna vakcina. Potrošeno je jedno 30-40 000 vakcina na početku sezone i nažalost, više se nije nabavljalo, niti se nabavlja“, kazala je Mirsada Mulaomerović, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo FBiH.
Provjetravanje prostorija, redovno pranje ruku ili izbjegavanje skupova, neke su od alternativnih preporuka:
“Ako se pojavi temperatura, najbolje je mirovanje, uzimanje dosta tečnosti, neke kapi za nos kod viroza, pastile i snižavanje temrature naravno“, ističe Zakira Pašić, specijalista urgentne medicine.

Iako su smrtni slučajevi potresli Bosnu i Hercegovinu, ljekari poručuju – mjesta panici nema, na vrhuncu smo sezone gripe.

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima!