Trudnica Ljeto

Šta je trudnicama dozvoljeno, a šta zabranjeno tokom ljetnih mjeseci:

Sigurne ste čuli za veliki broj “narodnih ili bapskih” priča o tome šta trudnice smiju i ne smiju tokom ljetnih mjeseci. Zato smo riješili da stanemo na put mitovima i otkrijemo šta je u stvari istina.

Jedan o najčešćih mitova je da je trudnicama uvijek vruće. Tačno je da je temperatura tijela trudnice malo viša od uobičajene zbog povećanog rada organizma zbog bebe koja se razvija, no netačno je da se trudnice stalno “preznojavaju”.

Kad je u pitanju vrućina, jedan od široko rasprostranjenih mitova je i da trudnice ne smiju da se sunčaju na plaži, jer je tad beba u stomaku izložena dodatnoj toplini.

– Bebe su apsolutno zaštićene regulacijom tjelesne temperature majke – , pojašnjava ginekolog Ula Marton.

Drugim riječima, trudnički stomak smije (umjereno) da se sunča jer unutrašnju temperaturu regulišu mehanizmi buduće mame. Ipak, važno je adekvatno se zaštititi od sunčevih zraka, i to kremom visokog zaštitnog faktora, jer je u trudnoći koža osjetljivija.

Mit kaže i kako bi trudnice trebale da prekriju noge peškirom zbog opasnosti od proširenih vena. U stvarnosti to nikako nije dobro raditi jer se stvara “jastuk” toplog vazduha koji će situaciju sa venama učiniti još gorom.

Takođe, još jedan od, u narodu ukorijenjenih, mitova kaže da trudnice ne bi smjele da se kupaju u moru zbog hladnoće i da je bolje kupanje u bazenima gdje je voda toplija nego morska. Poznato je da more ima blagotvoran učinak na tijelo i stoga je kupanje u moru znatno prihvatljivije od kupanja u bazenima jer zbog neadekvatnih higijenskih uslova u bazenima, i promijenjene pH vrijednosti vagine zbog metaboličkih promjena, trudnice su izrazito osjetljive i podložne upalama izazvanim gljivičnim infekcijama, ali i brojnim drugim bakterijskim uzročnicima.

– Važno je naglasiti da su kupanje i plivanje tjelesne aktivnosti koje pozitivno djeluju na tijelo trudnice, posebno u vrlo toplim ljetnim mjesecima koji predstavljaju dodatno opterećenje za trudnice – , objašnjava Marton i dodaje kako je zbog temperaturnih razlika za trudnice preporučljivo izbjegavati turska kupatila i saune. Takođe, kaže Marton, iz higijenskih razloga preporučuje se izbjegavanje jakuzi kada.

I posljednji mit vezan uz ljetnu trudnoću glasi da trudnice ljeti, kad su velike vrućine, ne treba da presvlači mokar kupaći kostim jer se on ionako brzo osuši. Ono što je važno naglasiti je da uvijek se treba presvući kako bi se spriječile upale bešike koje su znatno češće tokom trudnoće.

MIT 1 – Sunčanje je opasno

Jedno od narodnih vjerovanja kaže kako je trudnicama stalno toplo i da sunčanje može previše ugrijati stomak i bebu, pa je za trudnicu najbolje da ne izlazi na sunce.

SAVJET – Uzimajte dovoljno tečnosti

Umjereno sunčanje prije 11 i poslije 17 časova može vam samo koristiti, a dijete je u maternici zaštićeno od pregrijavanja. Pijte dovoljno vode i namažite se kremom za sunčanje.

MIT 2 – Izbjegavajte more

More je previše hladno pa trudnica može doživjeti šok prilikom kupanja.

SAVJET – More je bolje

Plivanje u moru izvrsna je fizička aktivnost za trudnicu.

MIT 3 – Kupaći kostim ne mora da se presvlači

Na vrućini se kupaći kostim brzo suši i ne treba da se presvlači čim se izađe iz mora.

SAVJET – Presvlačenje

Uvijek treba presvući mokar kupaći kostim kako bi se spriječile upale bešike.

MIT 4 – Zbog opasnosti od proširenih vena prekrite noge peškirom

Na plaži treba prekriti noge ručnikom da ne iskoče vene, savjet je koji se može čuti.

SAVJET – Ne prekrivajte noge

A baš suprotno, noge nikako ne treba prekrivati na suncu jer će vene baš tad iskočiti.

MIT 5 – Slano ili slatko

Jedan od mitova koje će trudnica čuti tokom svakog godišnjeg doba je da, ako ima želju za slatkim, nosi djevojčicu, a ako joj se jede slano, nosi dečka. Kao i da će bebi ostati bIlJeg ili mrljica ako mama poželi neku hranu.

SAVJET – Lagano i zdravo

Ono što mama jede u trudnoći nema baš nikakve veze sa polom bebe, ali može loše uticati na zdravlje. Tokom vrelih ljetnih dana treba jesti osvježavajuće lubenice, bobičasto voće i zeleno povrće.

(Hayat/Foto:Thinkstock)