Prvi halal certificirani lak za nokte. Lak u skladu s propisima islama.

Prikupljanje zaliha lakova za nokte je odmah uslijedilo.

Prvi halal certificirani lak za nokte. Lak u skladu s propisima islama.

BCI grupa koja je glavni sponzor foruma Beuty World Middle East 2014 (Svijet Ljepote Srednji Istok 2014), plasirala je prvi halal certificirani lak za nokte na tržište Srednjeg Istoka.

Služeći damama koje vole uređene nokte, ovaj novi brend cilja na žene koje od sada mogu da uživaju u ovakvim tretmanima bez prepreka.

Prikupljanje zaliha lakova za nokte je odmah uslijedilo.

BCI grupa je razvila rješenje koje se poklapa sa pravilima islamske molitve- obavljanja namaza i u toku uzimanja abdesta – obavljanja ritualnog pranja prije molitve. Inače, lak za nokte se mora skinuti prije uzimanje abdesta kako bi obavile 5 dnevnih namaza po propisu. Razlog tome je što voda ne može proći kroz lak, stoga postoji mogućnost da se prljavština zadržala na tim dijelovima.

Brend ovog laka za nokte se zove ‘H’, i omogućava veću vodopropusnost. Certificiran je od strane Al Iman Islamic Society.

Osnivač BCI grupe, Kawthar Makahlah Al Šamsi kaže: ‘Nevjerovatno smo sretni zbog ovog proizvoda koji smo lansirali na tržište Emirata. Ovaj arapski lak za nokte će sada omogućiti rutinsku manikuru ženama, i moći će da traje koliko god to one žele.’

Da bi proizvod bio halal certificiran ne smije imati alkohola u sastojcima, aroma ili životinjskih derivata koji nisu halal i garanciju da nije testiran na životinjama.

I prije su se prodavali lakovi za nokte, za koje u Emiratima smatraju da su ‘navodno halal’ jer njihoa dozvoljenost i ispravnost certifikata nije dokazana. Svakako, reakcije na proizvod su izmiješane. Tu su čak i neki vjerski lideri koji apsolutno ne podržavaju upotrebu bilo kakvog laka za nokte, pa ni ovog.

(halalmagazin.com)