Idealno je vrijeme za bazgu (zova). Jedinstveni recept kako da napravite sirup i šta najbolje liječi sok od bazge:

Idealno je vrijeme za bazgu (zova). Jedinstveni recept kako da napravite sirup i šta najbolje liječi sok od bazge:

Zohva je u punom cvatu i svakako je vrijeme da taj predivan miris i aromu sačuvamo i za naredne mjesece.

Naši preci su decenijama koristili zovu u korist zdravlja, a pri tome su uživali u izuzetno ukusnim napicima. Za zovu kažu da je jedna od najljekovitijih biljaka na svijetu jer sadrži velike količine flavonoida, karotena i vitamina C, pišu nezavisne.com.

Cvijetovi zohve beru se kada je sunčano vrijeme i to samo oni cvijetovi koji su potpuno rascvjetani i sa žutim sladonosnim prahom. Pazite gdje je berete jer zagađena mjesta i kanali nikako nisu dobra opcija, potrudite se i pronađite čist grm ove mirisne i ljekovite majske ljepotice. Zohva ublažava upalu disajnih puteva, reumu i poboljšava apetit. Do sada je poznato da zova liječi grip, zapušene sinuse, bronhitis, astmu i alergije.

Također, dokazano je da sok od zove popravlja imunitet, a pomaže i kod dijabetesa i zatvora.

Sok od zohve

Ovo je mjera za otprilike 4 litre sirupa, ukoliko želite više ili manje prilagodite omjere svojim potrebama. A to znači da ćete na 10 cvijetova koristiti litru vode, kilu šećera i jedan limun, odnosno na 100 cvijetova trebat će vam 10 litara vode, 10 kilograma šećera i 10 limuna, po mogućnosti neštrcanih.

Trebaće vam i veće posude, kao i čiste pripremljene staklene boce sa čepovima za skladištenje. Što se tiče ‘light’ varijanti sa manje šećera, znajte da je šećer prirodni konzervans i da smanjivanjem njegovih omjera za pripremu rizikujete kasniju kvarljivost sirupa.