Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Majčino mlijeko počelo se koristiti kao lijek protiv raka, i daje zapanjujuće dobre rezultate

Majčino mlijeko počelo se koristiti kao lijek protiv raka nakon što su naučnici u Švedskoj slučajno otkrili da sadrži sastojak koji ubija ćelije tumora.

Na korištenje majčinog mlijeka u borbi protiv raka čekalo se više od pet godina, a sada je počelo davati prve rezultate.

Istraživanja koje je provedeno na pacijentima koji boluju od raka mokraćnog mjehura već je dalo obećavajuće rezultate.
Istraživači vjeruju kako supstanca iz majčinog mlijeka koju su nazvali Hamlet pomaže ovim pacijentima, a u budućnosti će pomoći i u liječenju raka crijeva i raka grlića maternice.

Prema laboratorijskim istraživanjima sastojak Hamlet iz majčinog mlijeka ubija 40 različitih vrsta raka, a značajno je to što ne ubija zdrave ćelije što znači da ne izaziva teške nuspojave kao sadašnji lijekovi koji se koriste u kemoterapiji.

Profesorica Catharina Svanborg, na čiju inicijativu je provedeno ovo istraživanje, kazala je kako postoji nešto “magično u supstanci Hamlet koja pronalazi ćelije tumora i ubija ih”.

“Majčino mlijeko sadrži protein alfa-laktalbumin koji se u stomaku transformira u agenta koji se bori protiv raka”, istakla je Svanborg koja radi kao imunolog na švedskom Univerzitetu Lund.

Do ovog otkrića Svanborg i njen tim došli su sasvim slučajnu. Tokom jednog eksperimenta bile su im potrebne ljudske ćelije i bakterija kako bi istražili antibiotska svojstva majčinog mlijeka. Iz praktičnih razloga uzeli su ćelije tumora.

“Kada smo u tumorske ćelije dodali majčino mlijeko, na naše veliko čuđenje, ćelije su umrle. To slučajno otkriće bila je prava sreća”, istakla je Svanborg.

(Izvor: Klix.ba)

————————————————————————————————————————–

A da vidimo istovremeno šta islam kaže u vezi dojenja:

Uzvišeni Allah dž.š. u Kur’anu je preporučio dojenje pune dvije godine:

“Majke neka doje djecu svoju pune dvije godine onima koje žele da dojenje potpuno bude. Otac djeteta ih je dužan prema svojoj mogućnosti hraniti i odijevati. Niko neka se ne zadužuje iznad mogućnosti svojih: majka ne smije trpiti štetu zbog djeteta svoga, a ni otac zbog svoga djeteta. I nasljednik je dužan sve to. A ako njih dvoje na lijep način i sporazumno odluče dijete odbiti, to nije grijeh. A ako zaželite da djeci svojoj dojilje nađete – pa, nije grijeh kada od srca ono što ste naumili dadete. Allaha se bojte i znajte da Allah dobro vidi ono što radite. “ (Bekare, 233)

“Mi smo naredili čovjeku da bude poslušan roditeljima svojim, majka ga nosi podnoseći napor za naporom, a njegova potpuna ovisnost o njoj traje dvije godine: budi zahvalan Meni i roditeljima svojim, kod Mene je svih putovanja kraj.” (Lukman: 14)

Objašnjenje ajeta:

Allah Uzvišeni upućuje majke da doje svoju djecu puni period dojenja, a to je dvije godine, nakon čega nema potrebe za dojenjem..

Šta su naučnici otkrili u vezi ovog perioda?

Naučne činjenice:

Naučnici su otkrili da se sva potrebna hrana za bebu nalazi u majčinom mlijeku i da ova ishrana ne bi bila potpuna ukoliko dojenje ne traje pune dvije godine! Svi doktori se slažu da u tom mlijeku nema bakterija i da je to bolje za bebu od bilo kojeg vještačkog mlijeka. Doktori kažu da djeca koja se hrane vještačkim mlijekom iz flašica za bebe su češto izložena raznim infekcijama, čak i ako je flašica očišćena od bakterija.

Dakle, naučnici su otkrili da majčino mlijeko sadrži antibakterijske supstance. Kur'an nam govori o odgovarajućem periodu za razvoj imunološkog sistema kod djeteta, i da se te supstance ne mogu pronaći nigdje osim u majčinom mlijeku.

Allah dž.š. kaže, „Majke neka doje djecu svoju pune dvije godine ako žele da dojenje bude potpuno!“ (2:233).

Riječi „pune dvije godine“ potvrđuju važnost ovog perioda, koji naučnici potvrđuju u modernom dobu.

Mnoge su prednosti dojenja, a neke od njih navest ćemo ov­dje. Majčino mlijeko je najbolja prirodna hrana za bebe. Ono je tačno prilagođeno potrebama novorođenčeta, a pored hranjivih materija i tečnosti sadrži i antitijela koja služe kao za­štita od infekcija. Dojenjem se potiskuje nastanak alergija i pospješuje emocionalni odnos između majke i djeteta.

ZA MAJKU:

• štiti je protiv postporođajnog uteritisa;

• pomaže pri zaustavljanju krvarenja nakon porođaja, i gubitka viška krvi;

• pomaže da se maternica vrati u normalnu veličinu i položaj ubrzo nakon porođaja;

• štiti dojilju od raka maternice i dojke;

ZA BEBU:

• dojenje bebu štiti od virusnih infekcija, jer mlijeko sadrži imu- nogene;

• štiti od alergije na hranu, jer nema proteina koji izazivaju takve probleme, a proteina uglavnom ima u prerađenom kravljem mlijeku;

• Sprečava nedostatak kalcijuma u bebinoj krvi i pomaže ojača­vanju kostiju;

• dokazano jc da su mentalne sposobnosti beba koje su dojem veće, a što je period dojenja bio duži, to su i mentalne sposobno sti beba bile srazmjerno veće;

• ono za bebu osigurava duhovne i psihološke dobrobiti, i pomažr da se u njoj izgradi stabilna, pravedna i ispravna ličnost, te oja čaju duhovne i svjetovne veze između majke i djeteta;

Pokazalo se da majčino mlijeko predstavlja zaštitu od raka. Na kon što se utvrdilo da je pojava limfnog karcinoma u djetinjstvu devel puta veća kod djece koja su hranjena vještačkim mlijekom, ispitivanja su pokazala da se isto odnosi i na druge vrste karcinoma. U skladu s tim ispitivanjima, majčino mlijeko ima sposobnost da precizno locira kancerogene ćelije i potom ih uništi. Alfa-lak (alfalaktabumin), kojim majčino mlijeko obiluje, jeste tvar koja ima sposobnost da locira i im i šl i kancerogene ćelije. Alfa-lak proizvodi protein koji pomaže stvaranje laktoze u mlijeku.

Uz druge praktične koristi dojenja, majčino mlijeko je uvijek spre­mno, ima odgovarajuću temperaturu, svježe je, sterilizirano i lahko probavljivo. Osim toga, ono nam štedi i vrijeme i novac!

Istraživanja su pokazala da dijete koje doji nema straha od igle i da ono u sebi ima prirodni analgetik koji pomaže pri bolnim zahvatima kao što je npr. sunećenje. Skoro se pojavila nova teorija koja tvrdi da protein koji se nalazi u kravljem mlijeku može prouzrokovati biološku reakciju koja uništava pankreasne beta-ćelije koje luče insulin. Ovu teoriju podržava prisustvo velike stope tog proteina kod djece koja boluju od dijabetesa, u pomil­uju s onom koja ne boluju od te bolesti.

Dojenje je prirodni proces ali mora biti naučen. Prije se dojenje učilo savjetima starijih generacija, ali danas poduku dojenju majke vrše me­dicinske sestre i babice. Samopouzdanje je ključ uspjeha dojenja. Prilikom dojenja potrebno je obezbijediti dotok mlijeka. Kod nekili žena, mlijeko može poteći gotovo istog trena kada bebu prinesu dojci, a kod nekih tek kad beba dobro povuče mlijeko iz dojke.

Nikakvovremensko ograničenje ne hi trebalo biti stavljeno na duži­nu dojenja. I Hrži na dojenja se može mijenjati tokom dana. Poslije prvih par dana dojenje može biti učestalo, danju i noću, najbolje je da beba doji kada god zatraži.

Na početku dojenja beba dobija mlijeko s manje masnoće, a kasni­je, što doji duže mlijeko sadržava više masnoće. Za bebu je potrebna ravnoteža između prvog i posljednjeg mlijeka koje teče iz jedne dojke. Zato je nabolje dojiti bebu jednom dojkom, a drugu dojku ponuditi ako heba želi još. Prvih par dana dojenja, majci će možda biti udobnije da hrani svoju bebu ležeći na strani, dok beba leži pored nje. U ovom po­ložaju beba leži okrenuta prema majci i ona je može prinijeti na grudi slobodnom rukom.

Ukoliko majka doji bebu u sjedećem položaju, trebala bi da sjedi ispravljenih leđa, ili blago nagnuta naprijed, s ravnim krilom. Lakše je prinijeti bebu dojci, nego istezati dojku prema bebi. Ukoliko beba nije na pravilan način prinesena dojci, neće pravilno dojiti i majči­ne bradavice će biti bolne i ranjive. Dojke i bradavice ne trebaju poseban tretman za vrijeme trudnoće i dojenja.

Na kraju, bilo bi dobro prisjetiti se da su dojena djeca istovremeno zaštićena i pred nekim bolestima znatno otpornija. Ta djeca rjeđe po­vraćaju i imaju manje problema s probavom. S majčinim mlijekom dijete dobije sve potrebne hranjive sastojke koji mu trebaju u prvih šest mjeseci života.