Znate li kakve žene češće rađaju blizance?

Ako žene imaju ove osobine, onda je velika vjerovatnoća da će roditi blizance:

Znate li kakve žene češće rađaju blizance?

Jednojajčani blizanci imaju iste gene, ali su njihove ličnosi obično različite, čak i kada su vaspitavani na isti način.

Jednojajčani blizanci imaju iste gene, ali su njihove ličnosi obično različite, čak i kada su vaspitavani na isti način. Istraživač Tim Spector vjeruje da je različita ekspresija gena posljedica faktora okruženja, prenosi B92.net.

Evo još nekoliko zanimljivih činjenica o jednojajčanim blizancima:

Blizanci u ogledalu. Kada se podijeli oplođena ćelija u nešto kasnijem stadijumu embrionalnog razvoja, nego što je to uobičajeno, rezultat su blizanci koji su gotovo simetrični, kao lice i njegov odraz u ogledalu.

Neke od njihovih tjelesnih karakteristika su obično suprotno orijentisane – naprimjer, jedan blizanac je desnoruk, dok je drugi ljevoruk ili imaju mladeže na suprotnim stranama tijela.

Blizanci mogu da razgovaraju na sopstvenom jeziku. Blizanci obično stvaraju sopstveni jezik koji je nerazumljiv drugim osobama. Zapravo, jedna studija objavljena u žurnalu Instituta opšte lingvistike pokazuje da autonomni jezici postoje kod gotovo 40 odsto blizanaca, iako ih oni ne pamte cijeli život.

Jezik se obično sastoji od nekih izmijenjenih iječi, nekoliko zvučnih izraza i varijacija jezika kojim govore odrasli. Fenomen nije ograničen samo na blizance, jer se može primijetiti i kod “običnih” braće i sestara.

Blizanci imaju različite otiske prstiju. Iako su neke brazde na vrhovima prstiju slične, detalji im se razlikuju, pokazala je studija objavljena u žurnalu Circulation Review.

Sada ima više blizanaca nego ikad

Broj blizanaca je veći nego ikad, pokazalo je istraživanje američkog Nacionalnog centra za zdravstvenu statistiku. Broj blizanačkih trudnoća porastao je za nevjerovatnih 76 odsto između 1980. i 2009.

Presudne za ovaj skok su metode liječenja neplodnosti. Takođe, žene koje su starije od 30 godina češće rađaju blizance, a broj onih koje se odlučuju na prvo dijete poslije dvadesetih godina života je u stalnom porastu.

Psi razlikuju blizance

Iako ljudi teško razlikuju jednojajčane blizance, kod pasa to nije slučaj. Recimo, njemački ovčari koji su posebno obučeni, mogu primijetiti varijacije u mirisima jednojajčanih blizanaca.

To važi čak i u slučajevima da blizanci žive u istoj kući i jedu istu hranu. Psi koji su korišteni u studiji bili su trenirani policijski psi posebno obučeni da razlikuju nijanse u mirisima.

Istraživanje je sprovedeno na blizancima starijim od pet godina, pa još nije poznato da li psi mogu da razlikuju i bebe.

Visoke žene češće rađaju blizance

Akušeri su poredili visinu žena koje su rađale blizance ili trojke, sa prosječnom visinom žena u Americi i otkrili da više žene češće rađaju blizance.

Istraživanje je objavljeno u Žurnalu reproduktivne medicine. Naučnici sumnjaju da razlog za ovu pojavu leži u hormonskom faktoru rasta sličnom insulinu, koji je povezan i sa vjerovatnoćom za rađenje blizanaca, kao i sa visinom tijela, budući da stimuliše rast pojedinih ćelija kostiju.

b92.net