hor ilahija by videomadre

Pogledajte kako Amerikanci u crkvi pjevaju bosansku ilahiju (VIDEO)

Pogledajte kako Amerikanci u crkvi pjevaju bosansku ilahiju (VIDEO)

Multigeneracijski hor iz gradića Greenfield u američkoj državi Massachusetts pod nazivom “Greenfield Harmony,  zakazao je novi koncert u metodističkoj crkvi Wesley koji će se održati 14. maja, kada se u SAD-u obilježava “Mothers day”, odnosno Majčin dan – javlja Amherstbulletin.

Hor čini 75 glasova, a na reprertoaru će se naći i nekoliko pjesama iz Bosne i hercegovine, ali i Makedonije, Južnoafričke Republike, Afganistana i Rusije.

Inače, voditeljica Greenfield Harmony zbora je Mary Cay Brass. Ona je kao Fulbrightova stipendistica proputovala bivšu Jugoslaviju proučavajući balkansku tradicionalnu muziku.

– Muzika gradi mostove među ljudima, ali i izgrađuje same ljude dok pjevaju pjesme drugih naroda. Pjevajući mi prepoznajemo i slavimo te kulture – kazala je Brass. Ona je istaknula da će se na repertoaru 14. maja naći bosanska ilahija “Samo Allah istina je”, jevrejska pjesma “Blessing” te južnoafrička “Thabacheue” – rekao je Ray Sebold, tenor u ovom horu.

– Pjevamo tradicionalne pjesme iz brojnih zemalja koje imaju snažnu pjevačku tradiciju. To nam daje uvid u kulturu tih zemalja. Ta muzika je bezvremenska – kazao je Sebold.

Novac od ulaznica bit će doniran Međunarodnoj školi u Brattleborou – američka država Vermont, a upotrijebit će ga za program pod nazivom “Pomirenje nakon konflikta kroz kulturu”.

Pogledajte kako izgleda njihov nastup u predočenom videu:

Autor: (M. M.) Avaz.