Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

POGLEDAJTE BOJU! Mokraća otkriva da li imate tumor

POGLEDAJTE BOJU! Mokraća otkriva da li imate tumor

Mokraća, u zavisnosti od stanja u organizmu, može biti različite boje, a često može biti pokazatelj ozbiljnih bolesti!

Lekari savetuju da, nakon male nužde, obratite pažnju kakve boje je vaša mokraća, jer po njoj možete otkriti da li ste bolesni. Naime, boja mokraće može otkriti neke stvari vezane za zdravlja, od toga da li imate problema sa bubrezima do toga da vam negde raste tumor.

Lekari objašnjavaju koja boja urina može signalizirati šta:

Bez boje, skroz proziran – pijete previše vode i bilo bi dobro da to smanjite

Bleda boja – Ova je normalna boja urina i pokazuje da je sa vašim zdravljem sve u redu i da unosite dovoljno tečnosti

Prozirno žućkasta – i ova boja je u granicama normale

Tamno žuta – sve je u redu, ali treba da pijete više tečnosti, pogotovo vode

Boja meda – podhitno počnite da unosite vodu organizam!

Boja piva, gotovo taman urin – signal da možda postoji problem sa jetrom, ali i znak da ste dehidrirali. Dva dana unosite više vode, ukoliko se boja ne promeni, odmah idite kod lekara.

Ružičasta ili crvenkasta – ova boja se može javiti u urinu ukoliko ste jeli mnogo cvekle ili bobičastog voća. Međutim, češće je znak da u urinu ima krvi što može da ukazuje na ozbiljne zdravstvene probleme poput bolesti bubrega, tumore, infekciju urinarnog trakta, probleme s prostatom ili nešto drugo. Takođe, urin je takve boje i kod trovanja živom. Odmah se javite lekaru!

Narandžasta boja – i u ovom slučaju se može raditi o dehidraciji, ali i o problemima s jetrom ili žučnim kanalom. Takođe, mokraća je takve boje i kod trovanja hranom. Savet je da se javite lekaru, piše 24sata.

Plave ili zelene boje – retko genetsko oboljenje može da rezultira ovakvim bojama urina, ali i neke bakterije koje inficiraju urinarni trakt.

Moguće je i trovanje hranom ili uzimanje određenih lekova.

Izvor: alo.rs