Nakon ovoga nikada više nećete baciti ljusku crnog luka

Nakon ovoga nikada više nećete baciti ljusku crnog luka

Mnogi ljudi nisu svesni da su ljuske raznog voća i povrća pune antioksidanata i drugih dobrih nutrijenata koje mogu poboljšati čovekovo zdravlje.

Dobar primer ovoga je crni (crveni) luk. Iako je nejestiva, ljuska crnog luka je puna kvercetina, moćnog antioksidanta koji reguliše krvni pritisak i sprečava kardiovaskularne bolesti, uključujući i arterosklerozu.

Ukoliko dodate ljusku od luka u bilo koji regularan obrok, uključujući paprikaš ili supu, poboljšaćete svoj obrok sa moćnim antioksidantima i drugim hranljivim materijama.

Crni luk je jedno od najzdravijih povrća na svetu i poznato je po svojem snažnom antibakterijskom svojstvu. Sjajan je za balansiranje šećera u krvi, obustavljanje krvarenja iz nosa, uništenje kancerogenih ćelija ali i jačanje imuniteta uz pomoć vitamina C.

Crveni luk ima više fitonutrijenata

U odnosu na crni luk, crveni luk sadrži više kvercetina i betaflavonoida koji su odlični za uništavanje slobodnih radikala u telu. Pored toga što je moćan antioksidant, kvercetin je takođe odličan za borbu protiv raka, gljivičnih i bakterijskih infekcija, kao i upale.

Brojne studije su pokazale da efikasno sprečava i kontroliše formiranje polipa, bori se protiv virusa, tretira psorijazu i sprečava pojavu herpesa. Crveni luk se povezuje i sa smanjenim rizikom od raka želuca.

Po rezultatima jedne studije, pola crvenog luka dnevno može prepoloviti rizik od raka želuca.

Lekovita svojstva ljuske od luka

Po studiji sprovedenoj na Krenfild Univerzitetu u Velikoj Britaniji, ljuska od luka se može koristiti kao sastojak bogat dijetetskim vlaknima koja su većinom nerastvorljiva i fenolskim komponentama poput kvercetina i drugih flavonoida.

Važno je reći da druga dva mesnata sloja crnog luka sadrže dosta vlakana i flavonoida.

Istraživači su naveli da uvođenje vlakana smanjuje rizik od kardiovaskularnih i gastrointestinalnih bolesti, kao i dijabetesa, raka debelog creva i gojaznosti.

Fenolska jedinjenja su ona koja efikasno sprečavaju razvoj kardiovaskularnih bolesti. Velike količne ovih jedinjenja sa snažnim antioksidantskim dejstvom se mogu pronaći u spoljašnjim slojevima ljuske od luka.

Kako koristiti ljusku od luka radi poboljšanja celokupnog zdravlja

Da biste izvukli kvercetin i druge vredne sastojke ljuske iz luka, dovoljno je da ubacite jedan ili dva cela luka u paprikaš ili supu.

Takođe možete sačuvati ljuske i ubaciti ih pre kuvanja. Uklonite ljuske kada supa počne da ključa.

Pored toga što će vaša supa biti bogata antioksidantima, dobiće bogatu braon boju u zavisnosti od toga kako luk koristite.

Webtribune.rs