Kako se nositi sa ljubomorom?

Kako se nositi sa ljubomorom?

 

Kaže Poslanik Muhammed a. s. : ”Allah je ljubomoran, a i vjernik je ljubomoran, a Allah biva ljubomoran prema vjerniku kada čini ono što mu je On zabranio.” (Buhari,Muslim i Ahmed)

 

Kada je Sa'd bin Ubade rekao: ” Kada bih vidio čovjeka sa mojom ženom udario bih ga sabljom”. Poslanik je tada rekao:” Zar se čudite Sa'dovoj ljubomori? Ja sam ljubomorniji od njega, a Allah je ljubomorniji od mene.” (Buhari i Muslim) .

 

Međutim, moram napomenuti da Islam ne voli krajnosti kad je u pitanju ljubomora, dakle ni previše popuštati ni pretjerivati.

Ljubomora je nagon ili instikt koji je Allah Uzvišeni usadio u prsa svakog insana.

 

Obično ljubomoru iskazujemo kad je u pitanju voljena osoba ,jel tako, samim tim činimo stvari koje inače ne bismo.Npr. ljubomora dovede do toga da se uzbudimo, naljutimo i reagujemo na neki način kako bi pokazali ili otklonili nešto ili nekoga od voljene osobe.

Ako ste ljubomorni, onda i volite.

 

Kad je u pitanju ljubomora, najbolja je zlatna sredina, kao uostalom i sve u zivotu.

Onaj osjećaj kad vam se nešto zavrti u stomaku na pomisao da vam je voljena osoba sa drugom ili drugim , je ustvari ljubomora.

Kažu gdje ima ljubomore nema povjerenja, eh tu se razilaze mnogi.

 

Onda tome dodamo a gdje nema povjerenja nema ni ljubavi.

I tako teze se razvlače , svaka naravno ima i svoj smisao.

Činjenica je da ljubomora jasno govori o tme koliko nam je stalo do neke osobe.

 

Međutim, ne ispoljavaju svi ljubomoru na isti način. Neko to pokaze malo, neko mnogo a neko ide do te mjere da i ubistvo izvrši.Sve su to individualna stanja.

Opet imate osobe koje apsolutno nisu ljubomorne. Nikako. I nemojte padati na priču kako je to zato jer vam eto vjeruju, to je laž. Nije im stalo do vas. Nimalo. To je istina.

 

U braku povjerenje mora postojati da bi funkcionisao brak normalno, ali mora i ljubomora.To je jednostavno pokazatelj da je vašem partneru stalo do vas i obrnuto.Teza kako ljubomora dovodi do problema u braku i sl. jednostavno ne stoji , ljubomora je pohvalna i potrebna, ali kažem umjerena.

 

Postoje ljudi psihopate koji fakat unište brak svojim nenormalnim ispadima ljubomore,sa ovakvim ljudima jednostavno život nije moguć.

 

Kako se nositi sa ljubomorom ?

Lahko.Uvjerite i pokažite partneru da ga volite.Da vam je on na prvom mjestu,razgovarajte i pronađite kompromis za sve što ga muči, polahko i mudro načinite i ustupke sve zbog harmonije i sklada u braku.Šta god da je problem, postoji i riješenje.

Naravno, ako ga volite.

 

Ali ako se vi ne volite sva ova priča pada u vodu i ne važi za vas.

Ako ne volite i niste ljubomorni. Logično.

Razija Razo

 

Muhabet sa Razom