Sok od ružinih latica: Recept

Osim što je lijepa kao cvijet i nezaobilazan dio svakog buketa, ruža je itekako korisna i u domaćinstvu i to kao svojevrstan lijek. Naravno mislimo na poznati sok koji se sprema od davnina.

Plod ruže predstavlja riznicu bogatu sastojcima kao što su vitamini C, E, K, zatim pektin i beta karoten. Upravo ti sastojci doprinose boljem zdravstvenom stanju. Naime spomenuti elementi stvaraju učinak antioksidansa koji štiti i poboljšava imunološki sustav.

Pored toga pomaže u snižavanju kolesterola te tlaka, što je danas postala bolest modernog doba.

Naberite svježe ružine latice koliko god možete. Osigurajte staklenke koje možete hermetički zatvoriti (bilo bi dobro da imaju gumu). Staklenku do pola napunite laticama i do vrha prelijte vodom.

Čvrsto zatvorite i stavite na sunce 3-4 dana. Jako je važno da u staklenke ne ulazi zrak, jer inače tekućina posmeđi. Nakon 3-4 dana zakuhajte tekućinu sa šećerom (na 1 litru otprilike 1kg šećera). Možete po ukusu dodati limunov sok. Sirup je izuzetan, a možete ga i zamrznuti.
Ružine latice su ljekovite, a ljekovitost je izraženija ako se radi o divljim sortama ruže. Uzgojite ruže i koristite ih…

gazdarica.com