Pranje zuba jedna je od najvažnijih djetetovih navika: Koliko često djeca trebaju prati zubiće

Prati zube preporučljivo je dvaput dnevno, barem po dvije minute

Poput kupanja, i pranje zubi je jedna od osnovnih higijenskih aktivnosti kojih se djeca moraju pridržavati, a sve započne tako da im bude zabavna i simpatična, dok ju na kraju lagano ne zamrze. Najčešće ih je potrebno podsjećati na operu zube, zatim i kontrolirati koliko dugo i koliko ih temeljito peru.

Unatoč manjku entuzijazma, pranje zuba jedna je od najvažnijih djetetovih dnevnih higijenskih rutina. Kada se pogleda prehrana koju djeca ovih dana konzumiraju, ne treba začuditi da su pokvareni zubi znatno češća pojava od nekih drugih kroničnih dječjih bolesti poput astme ili pretilosti.

Redovito i kvalitetno pranje zubi glavna je obrana, pa se zato važno zapitati, koliko često bi djeca trebala prati zube?

Dobra je stvar što su mnogi roditelji svjesni kako šećer, uz mnoge druge namirnice loše utječe na dječje zube, no jednako tako, većina njih, pokazuju studije, nisu još posve sigurna koliko često bi i kada djeca trebala prati svoje zube.

Jedna studija pokazala je da veći broj roditelja “tjera” djecu da peru zube ujutro nego uvečer, no dodatno četkanje će svakako jako dobro doći jer djeca koja peru zube jednom dnevno ili nisu redovita u pranju zubi, imaju 64 posto veću šansu za dobivanje karijesa od one koja ih peru dva puta dnevno.

Što kažu stručnjaci?

Iz Američke akademije za dječju stomatologiju predlažu njegu dječjih zubi već od najranije dobi, odnosno i prije njihovog nicanja, i to na način da se bebine desni čiste vlažnom čistom krpom kojom ćete ih nježno istrljati i time odstraniti bakterije.

Kada se zubi počnu pojavljivati, nabavite dječju četkicu za zube i malo odgovarajuće dječje paste koja se smije bezbrižno progutati te nježno četkajte zube. dijete od oko dvije godine već bi moglo naučiti pljuvati te ga tada možete početi učiti da pastu za zube više ne guta.

Dvojite li oko količine paste koja je djetetu potrebna, imajte na umu da je jednom trogodišnjaku dovoljna količina ona koja odgovara jednom zrnu graška.

Iz Američke akademije za dječju stomatologiju savjetuju da sva djeca posjete stomatologa do navršenog prvog rođendana, kako bi naučila sve o pravilnom četkanju te postupno i o čišćenju zubnim koncem. Bez obzira na dob, poručuju stručnjaci s akademije, svako dijete trebalo bi prati zube dvaput dnevno, ujutro i navečer i to najmanje dvije minute.

Kada je o izboru četkice za zube riječ, možete izbarati ručnu ili električnu – gledajte da je mekana, ima zaobljen oblik i da je namijenjena isključivo za njegu dječjih zubi.Zamijenite četkicu svaka tri mjeseca ili češće ako se “ofuca” ili dijete preboli neku zaraznu bolest.

Što kažu roditelji?

– Muž i ja peremo djetetu zube svaki dan, dvaput dnevno koliko god dugo možemo. Nismo razmišljali je li to ispravno ili nije, takve su nam higijenske navike. Naravno, nadamo se da ćemo tako spriječiti i pojavu karijesa, ali i loš zadah – ispričala je mama Natasha Smith iz Kirklanda.

– Pranje zubi u jutro i uvečer stvara zdravu naviku koje će se djeca držati do kraja života. To je jako važno jer mnoga djeca danas imaju karijes jer im roditelji ne polažu previše pažnje na oralno zdravlje – prokomentirao je Christopher Sharp iz Phoenixa.

(Sanja Bubalo, djecjaposla.com/Hayat