Mlijeko pomaže u skidanju kilograma

Svi već znamo da mlijeko ima čudesne prednosti na zdravlje organizma, ali i da ga treba konzumirati umjereno. Mlijeko može pospješiti rast i razvoj vaših kostiju, a novo istraživanje američkih znanstvenika otkriva da mlijeko može pomoći u prevenciji pretilosti.

U istraživanju su sudjelovale 7173 osobe. Sudionici su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o njihovim životnim navikama i cjelokupnom zdravstvenom stanju.

Rezultati istraživanja su pokazali da osobe, koje su tjedno pile 2 šalice mlijeka, imaju manji rizik od nastanka pretilosti, u odnosu na osobe koje su mlijeko pile rijetko ili nikako.

Također, znanstvenici su ustanovili da mliječni proizvodi općenito, uključujući i mlijeko, mogu doprinijeti prevenciji pretilosti i da trebaju biti dio svakodnevne uravnotežene prehrane, ali u umjerenim količinama.

Sudionici, koji su svaki dan pili mlijeko, su imali za 37% manji rizik od nastanka pretilosti. No, ove prednosti su bile zapažene samo ako su sudinici pili mlijeko s manje od 3.4% masti.

Kalcij je neophodan za održavanje niza tjelesnih funkcija. Svi već znamo da je potreban za rast i razvoj kostiju, a ovo istraživanje otkriva da je važan i za održavanje zdrave tjelesne težine.

Kalcij sudjeluje u regulaciji hormona u tijelu, a prethodna istraživanja su pokazala da je uravnoteženost hormona važan dio održanja zdrave tjelesne težine.

Što se tiče suplemenata kalcija, znanstvenici predlažu da ih uzimate, ali ne i da postanu zamjena za namirnice bogate kalcijem, naročito ne za mlijeko koje sadrži niz drugih hranjivih tvari, uključujući i proteine.