Nepisano pravilo: Vjenčanica obavezno bijele boje

Ukoliko ste mislili da su sve mlade izgovarajući sudbonosno “da” nosile bijele haljine, varate se! Šta više, do 19. vijeka su crvene vjenčanice bile apsolutni hit!

Kad neko spomene vjenčanje svima je prva asocijacija prelijepa mlada obučena u bijelu vjenčanicu. Zbog toga sve dame, čak i one koje bijelo nikad u životu nisu obukle, za svoj “najljepši dan” biraju bijele vjenčanice od kojih zastaje dah.

Međutim, prije 170 godina svi bi ih osudili. Naime, u Evropi je nekad bio običaj da bijelo nose ljudi koji su u žalosti, tako da je vjenčanica u ovoj boji bila, pa možemo reći, zabranjena. Svojevremeno je škotska kraljica Mary (16. vijek) obukla bijelu vjenčanicu u pokušaju da “razbije predrasude“. Ali, dogodilo se ono najgore – nedugo nakon svadbe, njen suprug je preminuo. Tada se po dvoru, a i u narodu šuškalo da je kraljica urekla svog dragog noseći neprikladnu haljinu na dan njihovog vjenčanja, pa su sve mlade nosile crveno kako bi prizvale ljubav i romantiku. Tek dva vijeka kasnije, kraljica Viktorija je odlučila da prkosi narodnom vjerovanju, te je obukla predivnu bijelu vjenčanicu koja je po sebi imala vez u boji kajsije. Iako su mnogi osudili njen izbor, nisu mogli da poreknu da je haljina bila prelijepa, a kako je Viktorijin suprug Albert i nakon svadbe bio dobrog zdravlja, u narodu su mlade polako počele da se udaju u bijelom.

Nekoliko godina nakon kraljevskog slavlja, tadašnji modni kreatori su presjekli i poručili da je bijela haljina “jedini i pravi izbor” za dan vjenčanja. Tvrdeći da bijelom vjenčanicom mlada pokazuje svoju čistotu i nevinost, srušili su narodno vjerovanje, te su sve djevojke brže bolje počele da prate taj trend.

(Izvor: alo.rs)

Podijeli vijest na: