Slijepo praćenje modnih trendova ugrožava vašezdravlje

Ono što nosite treba biti udobno a ne da vam stvara probleme.Nosite odjeću u kojoj ćete se osjećati komotno.

Štetne posljedice praćenja mode nažalost nisu novost; jedan od najbizarnijih trendova je star nekoliko stoljeća, a zbog njega su mlade žene u Kini vezale stopala i trpjele strahovitu bol samo zbog ljepote.

Jeggings

Kombinacijom traperica i tajica nastaju sve popularnije ‘jeggings’. Osim što su za razliku od tajica izrađene su od mnogo krućih materijala te najčešće nisu udobne, ovaj komad odjeće dokazano utječe na usporavanje cirkulacije te sprječava ‘disanje’ kože u intimnom području zbog čega se bilježi veći broj vaginalnih infekcija među djevojkama.

Korzet

Jedan od najkontroverznijih komada odjeće vrhunac svoje popularnosti doživio je za vrijeme vladavine kraljice Viktorije kada je tanak struk označavao viši socijalni status. Neki ga koriste i danas, a svrha ovog odjevnog predmeta je smanjivanje opsega struka stezanjem. Žene su u prošlosti trpile veliku bol dok su nosile korzete.

Prevelike torbe

Prije nekoliko  godine je poznati kreator Karl Lagerfeld u ‘svijet modernog’ uveo predimenzionirane torbe, a posljedice nošenja istih mnoge žene osjećaju i danas. Prosječna težina torbe od 6 i pol kilograma rezultirala je većim brojem problema s boli u leđima, dramatičnim promjenama u hodu, a u nekim slučajevima je dovela i do snažnih glavobolja.

Visoke pete

Tanke, visoke pete postale su posebno moderne sredinom prošlog stoljeća, nakon završetka Drugog Svjetskog rata. Žene su slavile svoju ženstvenost i ponovnu slobodu ne razmišljajući što nošenje vrtoglavih potpetica znači za njihovo zdravlje. Slično kao i kod korzeta, visoke pete tijelo stavljaju u neprirodan položaj utječući na držanje i hod te mijenjajući strukturu mišića i tetiva.

Ogromne naušnice

Možda izgledaju cool i zanimljivo, no to ne znači da su i dobre za vaše uho. Težina velikih naušnica često je prevelika za ušnu resicu te može dovesti do raznih ozljeda. U krajnjem slučaju ušna resica se može podijeliti na dva dijela što je bolno, a zahvati pomoću kojih ju možete dovesti u prvobitno stanje su dugotrajni i bolni.

Japanke

Pedijatar Tariq Khan iz Sveučilišne bolnice u Londonu tvrdi da su japanke najopasnija vrsta obuće. “One ni u kojem dijelu ne podržavaju nogu i najgora su vrsta obuće”, kaže liječnik. Kada nosite ravne cipele prstima morate hvatati podlogu što stvara pritisak na prste i zglobove, s druge strane ako cipela nema petu rasteže se tetiva od Ahilove pete do prstiju što vodi ka upalama pa bi najbolje bilo nositi obuću čija je peta visoka oko četiri centimetra.