Haljina za sva vremena i sve prilike

Čim je Coco Chanel 1926. izradila malu crnu haljinu, već su je proglasili klasikom.Kratku, nepretencioznu večernju ili koktel-haljinu usporedili su s Fordovim modelom T, koji je tad bio prvi auto dostupan svima – jednostavan, niske cijene i crn. Dotad je crna bila samo boja žalovanja, no velika Coco uspjela je to promijeniti te pretvoriti crnu u simbol ženstvenosti i elegancije, pogotovo što se pokazalo kako s malo razlike u kroju može dobro pristajati svakomu obliku tijela.
Prva haljina bila je bez rukava i dužine malo iznad koljena, a Chanel ju je kreirala “da se na njoj ne vide mrlje”, dakle s naglaskom na praktičnost.
Ponajprije je namijenjena koktel-zabavama i poslijepodnevnim izlascima. No uz zanimljiv sako može poslužiti i kao haljina za posao. Za poslovne žene vrlo je važno da se s malo detalja lako može pretvoriti i u elegantnu i profinjenu večernju haljinu. Ne morate juriti kući samo kako biste se presvukli.
Uz malo bogatiji nakit ili mali ukras te duge crne rukavice, obvezne salonke s visokom potpeticom i odgovarajućom torbicom zablistat ćete na poslovnoj večeri. Čak i da se samo zaogrnete šarenom pašminom, privući ćete pozornost, a svaki put kad promijenite šal, izgledat ćete drukčije. Haljina može biti i od jeftinih materijala (Coco Chanel je preferirala žersej), bez ikakvih modnih dodataka.
Zato je postala osnovnim dijelom ženske garderobe, samo treba izabrati kroj i kvalitetu koje možete upotrijebiti u gotovo svakoj prilici.
Prilagodite je obliku tijela jer, iako je krojena vrlo jednostavno, određenim detaljima možete prikriti nesavršenosti i istaknuti svoje adute.

Istakni ramena
Ramena i dekolte istaknite gornjim dijelom od čipke ili prozirnog materijala. Malo širim krojem u struku odvlači se pogled od struka.

Retro za struk
Struk najbolje ističe haljinica u stilu 1950-ih, pogotovo ako su vam problem jači bokovi.

Asimetrija
Duge vitke ruke istaknite asimetričnim rezom ili haljinom koja otkriva ramena. Dobar je izbor i haljina s prorezom na rukavima, a želite li dodati dozu romantike, izaberite rukave od čipke.

Praktična i bezvremenska
Ako su vaš najjači adut noge, mala je crna haljina kao stvorena za to da ih istaknete. Birajte dužinu do polovice bedara ili – za dame u zrelijoj dobi – dužinu do koljena s prorezom s prednje strane ili na boku.
Korisni su i volančići, vez ili slični ukrasi na donjem dijelu jer privlače poglede prema nogama. Dodatno, noge možete istaknuti dugim rukavima i visoko zatvorenim dekolteom jer će noge tako doći u prvi plan. Ako ste sretnica koja ima tanak struk, istaknite ga krojem haljine iz 1950-ih godina, sa suknjom koja se pomalo širi u zvono. Izbjegavajte previše detalja u gornjem ili donjem dijelu. Dobar je izbor haljina s ušivenim remenom ili ona koja ima remen sa zanimljivom kopčom ili načinom vezanja.
Imate li dobru stražnjicu, preselite “naglasak” na tu stranu. Najbolje ćete to učiniti haljinom koja će se oviti oko tijela, kao da ste umotani poklon. Odaberite kvalitetnu tkaninu, kao što je rastezljiva vuna ili teška svila koje će padati preko oblina. Pazite da vas nekamo ne “vuče” ili da se ne gužva, a ako je tako, isprobajte drugu veličinu.
Poseban je hit haljina koja ističe stražnjicu i lijepa leđa. Izaberite haljinu s različitim prorezima na leđima, onu koja kao da je prebačena preko ramena s leđa, pa zavodnički visi do stražnjice ili haljinu koja je rezana na ramenima i drži se samo na jednoj traci po sredini leđa.

Čipka razigrava
Ravni kroj savršeno pristaje visokim i vitkim ženama. Da ne bude predosadna, gornji dio neka ima malo čipke ili tila.

Sve otkriva i sve ističe
Za žene savršena tijela i večer u kojoj morate zablistati kao zavodnica birajte kombine crnu haljinu.

Za dame
Za punije ili starije idealan je ravan, malo širi kroj na kojem se neće ocrtavati trbuh i jača leđa. Dužina – damska.

Nabori za obline
Ako ste izrazito mršavi, izaberite haljinu s mnogo nabora da vas vizualno proširi.
Nježna i senzualna
Profinjenim ramenima, rukama i dugu vratu pristaje ovakva haljina. Idealna je dužina malo ispod koljena, no može biti i duža ako noge nisu savršene.

Mami uzdahe
Želite li haljinu koja će privući pozornost i učiniti vas posebnom, izaberite zanimljiv prorez kao što je ovaj između grudi. Pristaje samo ženama malih grudi.

Za tu večer
Za posebne prilike mlade djevojke mogu odabrati posebno dizajniranu haljinicu, strogo zatvorenu sprijeda, a razigranu na leđima.

www.mondo.hr