Dekupaž: Tehnika koja ne sputava vašu kreativnost

Ova tehnika podrazumijeva kreativnu tehniku uz pomoću koje se radi ukrašavanje raznih predmeta tako što se slike isjecaju sa raznih papira ili salveta i nanose u slojevima na određeni predmet uz pomoć ljepila. Ova tehnika je bila posebno popularna u Veneciji, gde je zamenjivala fino oslikavanje predmeta uz pomoć lakova i boja, već su se gotovi motivi isjecali i pažljivo lijepili, tako da je skoro bilo nemoguće odrediti da li je predmet oslikan ili ukrašen dekupažom.
Dekupaž je postao veoma popularan u posljednjih nekoliko godina, i njegova ekspanzija je zaista primjetna. Skoro na svakom koraku možete kupiti unikatne predmete ukrašene ovom tehnikom, i ljudi se sve češće odlučuju na ovakav izbor poklona.
Ukoliko vas privlači ova tehnika, ono što morate znati – početci možda mogu biti jeftini i improvizovani, ali kako budete dublje zaranjali u svijet dekupaža, moraćete više novca i vremena da izdvojite za ovu ljubav. Naravno, idealno bi bilo kada biste uspjeli prodati sve što napravite, ali bitna je ljubav zar ne? Evo koji su to materijali i alati neophodni za bavljenje dekupažom:
• predmeti na kojima želite da radite vaš dekupaž – možete odabrati neki stari namještaj, poslužavnik i sl. Samo mašta je granica!
• salvete – predstavljaju najpogodniji način za korišćenje slika. Višeslojne sa lijepim slikama omogućiće vam da predmet zaista izgleda kao oslikan. Ipak, možete koristiti i slike sa običnih papira, mada će vam u tom slučaju biti teže da „sakrijete“ ivice i prelaze.
• ljepilo– u zavisnosti od materijala vašeg predmeta koji želite da ukrašavate, zavisiće i odabir ljepila. Samo po sebi, nameće se situacija da koliko različitih predmeta imate od različitih materijala, toliko ćete i različitih ljepila morati da kupite.
• makaze – vodite računa da su makaze, skalperi i ostali alati za sječenje veoma važni. Nemojte koristiti tupe alate jer ćete pokidati salvete i slike koje isjecate.
• četkice – potrebno je više vrsta četkica: četkica za ljepilo (najbolje je da bude široka i tanka), četkica za lak (ukoliko želite vaš predmet da prelakirate na kraju), četkica za boju (ako se odlučite da vašem predmetu date osnovnu boju prije nanošenja salvete)
• lak – kako biste vaš rad zaštitili i dali mu finalni sjaj, potrebno je sve prelakirati odgovarajućim lakom.
• ostalo – pod ostalo, mislimo sve što vam padne na pamet: šabloni za dekupaž, konturne paste, akrilne boje, sunđerčići, šljokice i sve ono što vam mašta pruži.

Kako napraviti kutiju za čaj, ukrašenu dekupaž tehnikom, pogledajte u videu.
http://mojrucnirad.com/