Savjeti za uspšješnost dijete i fitnesa: Uspjeh je zagarantovan

Da biste ostvarili svoje ciljeve morate imati stav. Morate  biti odlučni i dosljedni u sprovođenju plana. Ali, prije toga morate riješiti sve svoje dileme. Ovih 10 pravila žene slijede kako bi što lakše uspjele ostvariti svoje fitnes ciljeve.

 

 

Isključite buku

Presijecite konstantnu struju negativnih misli koja se provlači kroz vaš um. To je vaša najveća prepreka – naučite da je filtriranje i fokusiranje na pozitivno razmišljanje od suštinskog značaja za vaš uspjeh.

Povećajte unutrašnji motiv

Da biste to uradili treba da bude sasvim jasno zašto želite da uspijete, koji je vaš cilj, napišite na papiru odgovor. Shvatite šta je stvarno važno. Da li želite da smanjite svoj krvni pritisak? Smanjite konfekcijski broj? Ili samo želite da se osjećate bolje? Motivacija koja traje ne može doći iz spoljnog izvora nalik izabranom ljekaru ili voljene osobe koja za vas želi sve najbolje i želi da smršate. Ona mora da dođe iz lične, duboko ukorenjene želje za promjenom.

Njegujte istrajnost

Istrajnost je odlučnost i strast i potrebna je svakodnevno da nas vodi ka dugoročniom cilju. Ona njeguje i borbenost, jer moramo da se posvetimo cilju bez obzira na sve. Sposobna osoba se budi svaki dan znajući da će učiniti sve što je potrebno da ostane na pravom putu – pa i ako to znači da ustaje sat ranije, ode u teretanu prije posla ili stiže energičnom šetnjom na ručak. Tajna se fokusira na misli koje vas pokreću i inspirišu. Ako vam nešto pomaže da se podsjetite koliko dobro ćete se osjećati poslije treninga, na primjer, to uradite. Ako vas motiviše da maštate o vašem budućem zategnutom stomaku, to. Koncentrišite se na ono što želite da postignete i na to svaki dan mislite.

Postavite specifične ciljeve i strategije

Što su detaljniji dnevni ciljevi i planovi, to bolje. Na engleskim studijama, o ženama koje su upisane u program mršavljenja, tražilo se od polovine polaznika da napišu svoje strategije za upravljanje iskušenjem (na primer, kada imam napad za šećerom i slatkišima, ja ću napraviti čaj). Poslije dva mjeseca, te žene su izgubile dvostruko više težine nego žene u kontrolnoj grupi, koje nisu napisale svoje strategije.

Zamislite vaš uspjeh

Zatvorite oči i zamislite vaše idealano tijelo i kako to izgleda od glave do pete, i kako se osjećate. Zatim, idite u kupovinu – ako želite to tijelo, onda kupite neki komad odjeće koji odgovara vašoj idealnoj težini koju ste zamislili. I probajte ga svaki dan dok ne bude taman!

Planirajte svoje obroke, eliminišite izbore

Čokolada, kroasan ili ovsene pahuljice? Grilovana piletina ili snicla? Kada morate ove vrste dijetetskih odluka da donosite cijeli dan, možete iscrpiti snagu volje. Planiranje obroka unaprijed, međutim, čak i samo jedan obrok dnevno-može olakšati (i manje je stresno) da se hranite zdravo.

Ne dozvolite sebi nikakve izgovore

Postoji nekoliko klasika, poput „Ako se ne drzim dijete u vrijeme ručka, ja ću to uraditi večeras“ ili „Ja ću pojesti sladoled danas i izvešću svoju dijetu i ciljeve na pravi put sutra.“ Svaka vrsta odugovlačenja i odstupanja je rizik od velikog skretanja sa kursa. Nemojte sebi davati izgovore, i držite se puta koji vodi do vašeg cilja.

U redu je da se prekrši ponekad

To je neizbježno da s vremena na vrijeme vaša zdrava rutina bude prekinuta i da pokleknete van vaše kontrole, kao kada vaš partner predlaže odlazak u novi pizza restoran odmah nakon što ste kupili povrće i sastojke za vašu salatu. Kada se to dogodi, pokušajte da idete opušteni uz kontrolu o količini hrane i uživajte.

Vjerovali smo i ostvarilo se

Ovo pravilo je jednostavno: Ako mislite da možete biti zdravi, zgodni i zadovoljni sobom, onda se držite plana iz dana u dan kako biste to i ostvarili. Problem je što mnogi od nas dopuste da ih okupiraju negativne misli i da sva uvjerenja o uspjehu padnu u vodu. Kada prepoznate negativnu misao (kao, „Ja sam samo obična persona koja pogriješi i vraća se na start kao i mnogi drugi“), zapitajte se zašto mislite na taj način. Možete otkriti da je neka kritika porijeklom od vaših roditelja ili vašeg brata ili sestre, ili drugara iz djetinjstva dovela do toga da se tako osjećate i tako mislite o sebi. Ne dajte takvim mislima da imaju moć. Samo neka plutaju u gomili, kao lišće koje je palo u rijeku (mnogo lakše reći i napisati to nego uraditi)
Imate kontrolu nad svojim mislima – one nemaju kontrolu nad vama.

Uživajte u promjenama, radujte se i skačite od sreće

Slavite promjene i prekretnice. Ako ne cijenimo svoje uspjehe na putu ka cilju i ne nagradjujemo sebe, rizikujemo da postanemo ravnodušni prema njima. Ali nagrade neka budu zdrave i korisne (kao masaže, na primjer) jer loše i pogrešne nagrade produžavaju vaš put.