Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
PatiteOdNesanice

Patite od nesanice? Probajte ove namirnice

Ne možete spavati? Rješenje može biti u vašoj kuhinji. Ovih 5 namirnica pomoći će vam da brzo zaspite.

Mocarela sir
Poznato je da je puretina bogata triptofanom, aminokiselinom koja potiče tijelo da proizvodi više serotonina od kojeg ćete se osjećati bolje i koji pomaže da se odmarate. No, mala količina mozzarella sira ima gotovo dvostruko više triptofana.
Losos
Jeste li još iznenađeni? Jedna nedavna studija otkrila je da uzimanjem 600 mg omega-3 masnih kiselina dnevno pomaže ljudima da spavaju gotovo sat duže.Također se bude 7 puta manje tokom noći. Dakle za večeru uzmite lososa, ili neku drugu ribu.
Bademi
Nekoliko badema dnevno donosi gotovo 20% dnevnih potreba magnezija, što može opustiti mišiće i pomoći da se osjećate smirenije. Oni pristojan izvor triptofana.
Zobena kaša
Najbolji izbor za hranu prije spavanja je zobena kaša. Možda ne zvuči primamljivo, ali zaspat ćete prije nego što pojedete cijelu zdjelu kaše. Ima dovoljno ugljikohidrata da se oslobodi serotonin koji će vam pomoći da se opustite i zaspite.
Banane
Ovo škrobno voće bogato je magnezijem i kalijem, koji pomažu pri opuštanju mišića. Osim toga, kao što mozzarella i bademi, i banane obiluju triptofanom. Najbolje od svega, banane pomažu da zadovoljite svoju želju za slatkom prije spavanja.