Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Samohrani Roditelji

Savjeti za samohrane roditelje

Biti roditelj je težak i odgovoran posao. Još ako taj posao obavljate sami, bez podrške partnera onda on postaje pravi izazov. Evo nekoliko  savjeta kako da sebi olakšate.

Prihvatite emocionalnu podršku

Pozitivana mreža podrške je osnovna  za upravljanje stresom. Ako nemate podršku porodice ili prijatelja, tražiti pomoć od drugih majki.
Ponekad sve što trebate učiniti je razgovarati o tome sa osobama koje su  prošle  kroz nešto slično.

Upravljajte svojim finansijama

Za početak eliminišite  nepotrebne račune, a ako to nije dovoljno obratite se firmi za kratkoročnu pomoć.

Djeca trebaju da shvate da se s odlaskom jednog roditelja mnoge stvari mijenjaju. Treba im objasniti da ste sada porodica sa jednim primanjima i da su rezovi neophodni

Postavite granice

Recite „ne“ zahtjevima koji  će uzrokovati pretjeran pritisak na vaš novčanik .Oduprite se željama svoje djece koje su nerealne. Objasnite im da ne mogu sudjelovati u svim aktivnostima i da moraju pravilno rasporediti svoje vrijeme.

Tražite fleksibilnost

Ako je moguće, dogovorite radno vrijeme koji će ostavljati više prostora i vremena za vas i vašu djecu.

Fleksibilan rad je realan, ako ste jasni u tome što vam je potrebno. Dokažite da možete biti uspješni bez obzira na vrijeme koje provodite na poslu.

Riješite se osjećaja krivice

Stalno ste razapeti izmedju posla i obaveza oko djece. Prati vas stalno osjećaj krivice da nedovoljno provodite vremena sa svojom djecom? Shvatite da radite najbolje za njih i usmjerite svoju energiju na lijepe stvari.
Obavezno pronadjite pouzdanu osobu za čuvanje djece ili vrtići, To će vam pomoći da se tokom dana ne brinite za djecu.
Posvetite se sebi

Sudjelujte  u aktivnostima koje njeguju vaše tijelo i duh, kao meditacija, fitness, čitanje,  čak i ako to znači buđenje nekoliko sati ranije nego obično. Koristite svoju pauzu za  ručak  da razgovarate s prijateljima.

“Nemojte podcjenjivati ​​moć ljudskog dodira”, kaže Dunn. Zakažite termin za masažu ili pedikuru. Ljudski kontakt će vam značajno pomoći u prikupljanju vaše energije i pozitivnih emocija.

Družite se i zabavljajte

Provedite vrijeme sa svojom djecom. Kuhajte, vozite biciklo ili gledajte film zajedno. Družite se s drugim porodicama.

Uključite svoju djecu

Podijelite odgovornosti prema dobi djece. To pomaže da djeca rastu više samouvjerena i neovisna.

Iako biti samohrani roditelj nije lahko, ne zaboravite da upravljate svojim stresom i usredotočiti se na stvaranje stabilnog doma za svoju djecu.