Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
mrsavljenje, suvisni kilogrami

Šest štetnih navika koje sprječavaju mršavljenje:

Donosimo vam 6 navika koje se tiču vašeg ponašanja, a mogu vam donijeti suvišne kilograme.

1. Sjediti svugdje i stalno

Previše sjedenja naprosto šteti. Nažalost, ponekad su nam poslovi takvi i tu ne možemo napraviti ništa. Problem je ako to nastavite raditi i nakon posla – sjediti doma za kompjuterom, gledati televiziju ili nešto na laptopu… Ponekad je to u redu, no probajte se ipak kretati, prošetati, baviti se nekom fizičkom aktivnošću… Dugotrajno sjedenje povećava rizik bolesti krvožilnog sustava.

2. Manjak sna

Dokazano je kako nedostatak sna utječe na pojavu suvišnih kilograma. Uzrok se nalazi u hormonalnim promjenama i samom ponašanju, izazvanom kroničnim nedostatkom sna. Ako ste navikli ići spavati u 3 u noći, postoji vjerojatnost da ćete oko ponoći htjeti prizalogajiti. Energiju ćete dizati pomoću kave i slatkih napitaka, a to također može dovesti do nakupljanja kilograma. A uz manjak energije teško ćete se moći natjerati na bavljenje sportom.

3. Nepravilno držanje

Ako imate dva ili tri suvišna kilograma, držanje ovdje može učiniti puno. Ako ste pogrbljeni, trbuh se više ističe. Ispravite se, ramena povuci unazad i pogledajte se u zrcalo. Još uvijek morate smršaviti ili se naprosto morate naučiti bolje držati?

4. Voziti se umjesto hodanja / Koristiti lift umjesto stepenica

Živite na četvrtom ili petom katu i već ste zaboravili gdje je stubište? Uvijek se vozite autom ili tramvajem točno od kuće do posla umjesto da prošećete par stanica? Izbjegavanje nevelikog fizičkog napora tijekom dana lišava vas mogućnosti da sagorite suvišne kalorije. Osim toga, organizam vam se navikava na pasivnost, što odlazak u teretanu i na slične aktivnosti čini još težim.

5. Obući ogrtač odmah po dolasku kući

Udobna odjeća koju nosimo kada smo kod kuće mami nas na miran odmor. Sjednemo pred televizor ili laptop, grickamo… Nema ništa loše u takvom odmoru, ali ako to radite stalno, svaki dan, kilogrami će se nakupljati.

6. Odgađate fizičke aktivnosti

Postoji milijun razloga koje možete izmisliti ako se ne želite bavite sportom. Zato počnite polako, malim koracima. Šetajte više svaki dan, idite pješke na posao (bar dio puta), penjite se po stepenicama… Upamtite da o tome ovisi vaše zdravlje, držanje, osjećaj samopouzdanja, čak i sreće. Promijenite svoje navike!