Tri šoljice dnevno štite vašu jetru

Tri šoljice kafe dnevno, uključujući i one bez kofeina, imaju ulogu u zaštititi jetre i sprečavanju potencijalnog razvoja kancerogenih ćelija, pokazalo je istraživanje koje je proveo National Cancer Institute čiji su rezultati objavljeniu stručnom časopisu „Hepatology“

Istraživanjem sprovedenim u periodu između 1999. i 2010. bile su obuhvaćene 27.793 osobe, među kojima 14 hiljada kafopija, od kojih su dvije hiljade testiranih pili beskofeinsku kafu. Mjerene su vrijednosti 4 enzima jetre čija visoka koncentracija u krvi indicira oboljenje jetre: aspartata aminitransferaze (AST), alaninaaminotransferaze (ALT), gama glutamil trasaminaze (GGT) ialkalne fosfataze(ALP).

Rezultati su pokazali da su osobe koje su konzumirale tri ili više šoljica kafe dnevno bile za 25 odsto manje podložne razvoju povećanih vrednosti enzima jetre u odnosu na one koje nisu konzumenti kafe. Zanimljivo je da su i osobe koje su uživale u beskofeinskoj kafi imale nizak nivo pomenutih enzima jetre, iz čega se nameće zaključak da je jedini sastojak koji utiče na “zdravlje” jetre zapravo u kafi, a ne u kofeinu. Hemijski sastojak zaslužan za ovaj efekat još nije poznat zbog čega naučnici namjeravaju sprovesti dalja istraživanja kako bi otkrili šta stoji iza ovog interesantnog rezultata.

“U kafi je oko 1000 raznih sastojaka. Mogu reći da ‘sumnjamo’ na neke od njih, no zasada ne možemo sa preciznošću kazati koji su”, objasnio je vođa studije Kian Ksiao. Upitan trebaju li oni koji ne konzumiraju kafu početi to činiti kako bi si zaštitili jetru, Ksiao je odgovorio kako nije u poziciji bilo što preporučiti ali da sa sigurnošću može reći kako kafa tom organu ne šteti.

novosti.rs