Raskošna zimska biljka

Krase ga izuzetno lijepi, krupni, trubasti cvjetovi, koji se razvijaju na vrhu stabljike, kao i glatki listovi tamnozelene boje

Malo je biljaka koje ne traže mnogo pažnje, a pružaju uživanje. Među njima se izdvaja amarilis. Krase ga izuzetno lepi, krupni, trubasti cvetovi, koji se razvijaju na vrhu stabljike, kao i glatki listovi tamnozelene boje.
Biljka može da poraste 40 do 60 cm, a period cvijetanja zavisi od vremena sadnje lukovica (sade se od polovine novembra do polovine februara). Prvi cvjetovi pojavljuju se pet do osam nedelja nakon sadnje i traju dvije do tri nedjelje. Ovo raskošno sobno cvijeće najbolje uspijeva u dobro propusnoj mješavini humusa i svijetlog treseta. Lukovicu zasadite u većoj saksiji, tako da polovina bude pokrivena zemljom. Saksiju držite tri nedjelje na zasjenjenom i toplom mjestu (na temperaturi od 20 do 22 stepena). Zalijevajte biljku tek poslije desetak dana od sadnje, kada se pojave izbojci dugi 10 cm, a potom svaki drugi dan. Vodu sipajte u podmetač, a saksiju prenesite na svijetlo i ne previše toplo mjesto. Kada se pojavi pupoljak, počnite sa prihranom tečnim đubrivom za cvjetnice.

Amarilis čuvajte na svijetlom mjestu, zaklonjenom od jakog sunca. Zalijevajte na tri do šest dana, pazite da zemlja ne bude previše natopljena vodom, da ne dođe do truljenja lukovice. Poslije precvjetavanja odsijecite dršku na visini od 10 cm. Nakon što listovi prestanu da se razvijaju, postepeno smanjujte zalijevanje, a kada požute prekinite. Suhe listove odsijecite 7 cm iznad lukovice, a nju čuvajte u saksiji na suhom i tamnom mjestu, na temperaturi od 10 do 12 stepeni. Nakon mirovanja od tri mjeseca, presadite je u novu, svježu zemlju i nastavite da je njegujete.

novosti.rs