Činjenice koje vas očekuju ako se počnete zdravo hraniti

Došao je trenutak kada ste spremni suočiti se sa izazovom usvajanja zdravih prehrambenih navika. Ali pripremite se na nekoliko stvari koje vas zasigurno očekuju. Određivanje cilja i preduzimanje prvih koraka je nešto najbolje što možete učiniti za svoje zdravlje.

Neće vam se svideti manje izbora

Odlučili ste se odreći nečega. Možda su to mliječni proizvodi, gluten ili šećer. To najčešće i pokušavamo eliminisati iz ishrane. Naći ćete se u situaciji kada ćete pomisliti da nemate šta da jedete. Nema toliko ukusnih jela ako iz njih izdvojite prethodno navedene materije. Ključno je zapamtiti da je cjelovita hrana vaš najbolji prijatelj. Hrana koja ima samo jedan od tih sastojaka u sebi, a ne nužno sva tri.

Pripremite se na negodovanje okoline
Kada podijelite sa okolinom da ste prestali da jedetu neku vrstu hrane, pripremite se na neumjesne komentare. Nemojte ih doživljavati previše ozbiljno. Izradite plan ishrane koji vam najbolje odgovara. To je vaš lični plan za vaše tijelo. Najvažnije od svega je da, ukoliko vam neko od prijatelja pokuša upropastiti plan, ne odustanete. Takvo ponašanje je sve samo ne ohrabrujuće i pozitivno.

Osjetićete simptome detoksikacije, koji nisu tako prijatni
Većina ljudi koja započne zdravo jesti, osjeća simptome slične odvikavanju. Ako ste navikli na brzu i nezdravu ishranu, promjena će vrlo vjerovatno šokirati vaš organizam. Primjetit ćete učestalije izbijanje bubuljica, gasove, nadutost, manjak koncentracije, umor, glavobolje, jaku žudnju za slanim ili slatkim, zatvor ili proliv. Do ovog procesa mora doći i on će proći. Naravno da nije prijatno, ali se svaki put podsjetite da je samo privremeno. Zauzvrat ćete dobiti prekrasno tijelo, očišćeno od svih stvari koje vas čine bolesnima, tromima i umornim.

Počet ćete se družiti sa istomišljenicima
Nikada nećete biti sami. Svaka osoba ima lošu reakciju na neku vrstu hrane. Tražit ćete recepte i dijeliti ih sa istomišljenicima. Možda ćete otkriti grupu koje ne konzumira mliječne proizvode. Oni će vam pomoći da što lakše prođete kroz ove promjene i dat će vam savjete u pripremi ukusnih jela.

Zavisni o zdravoj hrani
Jednom kada primijetite da zdrava ishrana pozitivno utiče na vas, počet ćete biti zavisni o njoj. Nikada se nećete osjećati loše nakon što pojedete obilan i zdrav obrok. Ako ste se prije prejedali, vjerovatno ste mislili da je to potpuno normalno. Iznenadit ćete se kada shvatite koliko puno možete pojesti ako jedete zdravo, a da nemate osjećaj prejedanja. Primjetit ćete rast nivoa energije čak i nakon jela.

Ponekad ćete pokleknuti
Promjene prehrambenih navika su teške. Nemojte se osjećati loše ako pokleknete i pojedete nešto čega se pokušavate odreći. Ne postoji prava ili savršena ishrana. Zapamtite da je umjerenost ključna. Svi smo drugačiji pa i vašem tijelu odgovaraju različite stvari. Slijedite pravilo 90/10. Odnosno, 90% namirnica koje pojedete u danu trebaju biti zdrave, a njih 10% mogu biti nezdrave.

zenskikutak.rs/